LIDT OM DE GÅRDE VI GENNEM TIDERNE HAR TAGET VIN HJEM FRA:

 

DOMAINE JEAN BAPTISTE SENAT

MINERVOIS

Charlotte og Jean Baptiste slog sig ned i Trausse kommunen i Minervois i 1996. Byen og markerne ligger for foden af Montagne Noir (det sorte bjerg) og deres vinmarker vender stik syd. Jordbunden er kalk og ler og arealet udgør 12 hektar AOC Minervois og 4 hektar Vin de Pays des Coteaux de Peuriac. De er dedikerede til økologisk produktion.

At arbejde økologisk betyder først og fremmest, at naturen respekteres; arbejdet i markerne er præget af begrænset (biologisk) sprøjtning, omsorgsfuld beskæring og manuel høst i små kasser à 20 kg. I vinkælderen skal der være så lidt behandling af mosten som mulig, ingen tilsætning af kunstgær, meget lidt svovl (svovl kan ikke helt undgås, når man laver vin), ingen klaring af vinen og ingen filtrering. Målet er af fremstille vine, som udtrykker dens ”terroir”, som er ”livfulde” og som folk kan drikke med fornøjelse og uden mislyde (og hovedpine). Der laves 5 cuvéer, røde, hvoraf vi har hjemtaget de tre.

 

 

DOMAINE DE CLOVALLON og MAS D’ALEZON

BÉDARIEUX og FAUGÈRES

Det hele begyndte med markerne lige nord for Faugères, hvor Clovallon nu har eksisteret under sin nuværende ejer i 21 år. Store ændringer og forbedringer har fundet sted med omfattende nyplantninger. Og da Cathérine Roque er en stor elsker af vine fra Bourgogne og Nordrhône blev det især Pinot Noir, Chardonnay og Viognier foruden Syrah. Hertil kommer deciderede sjældenheder som fx Petit Manseng og Petit Arvine og andre. Gården på mindre end 10 ha er beliggende på et kalkstens-terroir omgivet af bjerge i et klima, der er en smule køligere end de velkendte varme Middelhavstemperaturer. Perfekte betingelser for arbejdet med de valgte druesorter.

Der arbejdes på Clovallon i dag overvejende økologisk. Der høstes manuelt og afstilkes. Hektarudbyttet ligger på omkring 30-35 hl. For enkelte vine kommer det dog helt ned på 10-15 hl. Det kunne give tunge, superkoncentrerede vine. Men stilen på Clovallon er meget elegant og forfinet. Der anvendes fad – men altid med stort omhu. Målet er at lave vin, der matcher det bedste fra lidt køligere franske himmelstrøg. Med perfekt balance mellem frugt og syre og stor kompleksitet i duft og smag.

 

I 2000 erhvervede Cathérine Roque så AOC’en Mas d’Alezon i det nordligste Faugères. Samme filosofi som på Clovallon, dog med de klassiske druer Mourvèdre, Syrah, Grenache som bestanddele. Mas d’Alezon ligger meget højt (450 m/o havet) og for visse parcellers vedkommende nordvendt, hvilket sikrer en superelegant og kølig karakter i den ellers varme og koncentrerede vin. Biodynamisk produktion, manuel høst, naturgær mv. En af de 3 bedste Faugères!

 
DOMAINE DU VIALA
MINERVOIS

Dansk-fransk ejendom ejet af Thalia Rewentlov og Régis Cogranne , hvis smukke ”gîte” de sidste 10 år har været lejet ud til feriegæster fra Europa og USA, er nu for alvor sprunget ud som ”domaine viticole”. I år er al vinen for første gang både høstet og lavet på gården. I røde druer er der nu Grenache, Carignan, Syrah og Mourvèdre. Nyplantninger af Roussanne og Picpoul vil de kommende år supplere den stadig bedre rødvin med en ditto hvid. Det glæder vi os til!

 

CHÂTEAU PIQUE-PERLOU

MINERVOIS

Vinslottet på 30 hektar er beliggende i landsbyen Roubia ved Midikanalen. Men vinmarkerne ligger naturligvis på skråningerne. Jordbunden er en blanding af ler, grus, kalk og småsten. Vinifikationen har fokus på traditionen med kraftige røde madvine og aromatiske hvide og roséer.

Serge og Véronique Serris, som ejer domænet, har fokus på at lade ”jorden tale”. Dvs. lave vine tro mod terroir og klima, hvilket gælder alle deres vine.

 

GRANGE DE QUATRE SOUS

SAINT CHINIAN

På bare 8 hektar har schweiziske Hildegard Horat og hendes mand plantet Malbec, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc foruden de klassiske røde druer fra Languedoc. På hvidvinssiden suppleret af hoveddruerne fra Rhône Marsanne og Viognier foruden den alle steds nærværende Chardonnay. Gården ligger lige uden for Assignan hvorfra vi siden vinklubbens start har haft Tabataus vine på programmet.  Terroir’et er det samme -  kalk og ler med sten og grus. Men vinene er meget anderledes. Den hvide og roséen er gode som unge, men kan også gemmes. De røde skal gemmes. Og 6-12 års kælderlagring er slet ikke urealistisk for at nå den maksimale modning af vinen.

Klimaet omkring vingården er varmt om sommeren og køligt om vinteren. Der er desuden meget vind, som sørger for at holde druerne tørre og fri for råd og skimmel.

Vingården er i realiteten økologisk, da der kun anvendes meget små mængder af sprøjtemidler – og kun de år, hvor det er nødvendigt. Respekt for jord og natur er i højsædet.

 

DOMAINE DES AIRES HAUTES

LA LIVINIÈRE

Aires Hautes tilhører den lille elite at topproducenter i Languedoc. Det er et meget veldrevet domaine beliggende i La Livinière og kendt for at lave vine i ”moderne” stil, dvs. med vægt på frugt, blødhed og ”let-drikkelighed” i alle vine, både de små enkeltdruevine og topvinen Clos de l’Escandil, der dog samtidig har et stort gemmepotentiale. Dertil kommer yderst rimelige priser.

Der arbejdes efter økologiske principper. Terroir er kalk og ler iblandet grus og småsten.

 

DERNIER BASTION

MAURY

På hovedvejen, som går igennem landsbyen Maury ligger vinhuset Dernier Bastion, der drives af familien Lafage. Flere generationer er med: Jean-Louis er den daglige leder, der helst befinder sig i marken eller i vinkælderen, hans søn Sébastian tager sig af salg og det mere kontormæssige, og Jean-Louis' gamle mor passer gerne butikken og sørger for kunderne, der gerne vil smage. Det var vi nogle fra Languedoc Vinklub, der gerne ville under vores studietur i sommeren 2007. Og det, vi smagte, begejstrede os. Både de røde og hedvinene.