Vinbeskrivelser fra Languedoc Vinklub september 2010  

 

DOMAINE DE CLOVALLON og MAS D’ALEZON

BÉDARIEUX og FAUGÈRES

 

Det hele begyndte med markerne lige nord for Faugères, hvor Clovallon nu har eksisteret under sin nuværende ejer i 22 år. Store ændringer og forbedringer har fundet sted med omfattende nyplantninger. Og da Cathérine Roque er en stor elsker af vine fra Bourgogne og Nordrhône blev det især Pinot Noir, Chardonnay og Viognier foruden Syrah. Hertil kommer deciderede sjældenheder som fx Petit Manseng og Petit Arvine og andre. Gården på mindre end 10 ha er beliggende på et kalkstens-terroir omgivet af bjerge i et klima, der er en smule køligere end de velkendte varme middelhavstemperaturer. Perfekte betingelser for arbejdet med de valgte druesorter.

 

Der arbejdes på Clovallon i dag økologisk og delvist biodynamisk. Der høstes manuelt og afstilkes. Hektarudbyttet ligger på omkring 30-35 hl. For enkelte vine kommer det dog helt ned på 10-15 hl. Det kunne give tunge, superkoncentrerede vine. Men stilen på Clovallon er meget elegant og forfinet. Der anvendes fad – men altid med stort omhu. Målet er at lave vin, der matcher det bedste fra lidt køligere franske himmelstrøg. Med perfekt balance mellem frugt og syre og stor kompleksitet i duft og smag.

 

I 2000 erhvervede Cathérine Roque så AOC’en Mas d’Alezon i det nordligste Faugères. Samme filosofi som på Clovallon, dog med de klassiske druer Mourvèdre, Syrah, Grenache som bestanddele. Mas d’Alezon ligger meget højt (450 m/o havet) og for visse parcellers vedkommende nordvendt, hvilket sikrer en superelegant og kølig karakter i den ellers varme og koncentrerede vin. Biodynamisk produktion, manuel høst, naturgær mv. En af de 3 bedste Faugères!

 

Vin 1: Clovallon, Joli Cantel 2009, Vin de Pays d'Oc - hvid
Chardonnay og Roussanne indgår i denne ”lille” hvide fra Clovallon, hvor den fede og frugtige Chardonnay opblødes af Roussannes uforglemmelige aromaer, der også tillader den at ældes med ynde.  Resultatet er en rig og kompleks vin med en palet af duft og smag, som er lækker nu og vil udvikle sig med årene. Den kan drikkes ung, mens den er ”vif” – livlig og dufter af æble, te, vanille, fersken, tomat… (you name it) eller gemmes til dens varme tropiske aromaer med årene træder frem. Serveres ved 10-12°.

 

Nyd den til fx: den vigtige samtale med ægtefællen eller vennen eller under madlavningen ved køkkenbordet. Kan ledsage ethvert klassisk hvidvins-køkken. Grillede og kogte fiskeretter – fx laks med skaldyr, braisseret fladfisk eller rosmarinfyldt kyllingfrikassé med hvidløg, citron og krydderurter

 

Medlemspris: 60 kr.

 

Vin 2: Clovallon ”Les Aires”, Viognier 2009 Vin de Pays d'Oc - hvid
Viognier er druen, som anvendes i Rhônes eksklusive Condrieu, som er en stor sjældenhed (300,- til 500,- per flaske). I den også meget dyre Château Grillet og Côte Rôtie må den iblandes de røde Syrahvine med op til 20%. Og i Languedoc har den været på mode i de hvide vine, hvor den for meste blandes med andre sorter. Her fremstår den i en ren udgave.

Viognier giver tydelige tendenser i retning af abrikos, fersken og blomst i bouquet’en. Den bør drikkes ung, mens intensitet og friskhed går hånd i hånd. Og serveres ved 10-12°.

 

Nyd den til fx: den vigtige samtale med ægtefællen eller vennen eller under madlavningen ved køkkenbordet. Kan ledsage orientalsk inspireret køkken. Og gode fiskeretter – fx laks med skaldyr, braisseret fladfisk eller hvad med en kyllingfrikassé med krydderurter.

 

Medlemspris: 75,-

 

Vin 3: Clovallon, Aurièges 2009, Vin de Pays d'Oc - hvid
En storslået elegant hvidvin, der bider skeer med stor bourgogne/rhône. Og det på trods af den noget aparte druesammensætning i form af både Petit Manseng, Viognier, Chardonnay, Petit Arvine og – hold nu fast – Riesling. Ja, det vil sige officielt er der naturligvis ikke Riesling i en sydfransk vin, da dette kun er tilladt i Alsace….!

Hektarudbyttet omkring 35 hl. Lagres 12-14 måneder på tank og fad. Vinen kan gemmes 3-4 år og bør nydes ved 12-14°.

 

Nyd den til fx: kanapé’er med røget laks på olivenbrød, frisk asparges, orientalsk mad (ikke stærk), sushi eller de klassiske franske køkken med hvidvinsdampet fisk i sovs.

Sydfranske lækkerier med bagte røde og grønne peber, grillede auberginer og ristede pinjekerner er ”lige til højrebenet”. Måske til et stykke grillet tun eller smørfisk. En let kødret klarer den også. Og så til fede oste, som kræver lidt syre at stå imod med.

 

Medlemspris : 85 kr.

 

Vin 4: Clovallon, Pinot Noir 2009, Vin de Pays d’Oc – rød

Som navnet fortæller en vin lavet på den klassiske bourgognedrue Pinot Noir. Men på grund af det varmere klima har vinen større fedme og afrundethed end i Bourgogne. Elegant i duft og saftig i smagen. Hektarudbyttet omkring 35 hl. Lagres 10 måneder på tank. Vinen kan gemmes 3-4 år – men er lækker i sine to første år. Bør nydes ved 14-16°.

 

Nyd den til fx: kylling – enten grillet, i lyse sovse, eller i salater og tærter. Ja, sågar  - afkølet – til et stykke fisk. Eller til grøntsagsretter – måske en gratin. Også en glimrende ”slubrevin” til terrassen eller lette buffet’er.

 

Medlemspris : 65 kr.

 

 

Vin 5: Clovallon, Palagret 2009, Vin de Pays d'Oc - rød
Lavet på Syrah tilsat et skvæt Pinot Noir (ca 20%). Tæt og mørk i farve og karakter uden at blive en ”blackbuster”, man skal vente på i årevis.

Ja, smagt blind kunne man - trods de 80% Syrah - godt forveksle den med bourgogne af den dyre slags. Eller med Nordrhône-flagskibe som Hermitage. Med en friskhed, afbalanceret moden syre og noter af kakao, hindbær og kirsebær i duften. En klassevin til det gode køkken.

Lagres 12-14 måneder delvist på tank, delvist fade. Vinen kan gemmes i op til 10 år fra høstår. Bør nydes ved 16-18°.

 

Nyd den til fx: stegt vildt, tournedos eller langtidsbraisseret okse- og lammekød. Eller en stor hanekylling fra ovn eller Weber. Dertil et fad bagte courgetter, løg, tomat, rodfrugt. En fyldig salat med lidt af det skarpe: tørrede tomater, walnødder, høvlet ostestykker – gruyère eller parmeggiano – og lidt af det søde – tørret abrikos eller tyttebær. En ged- eller fåreost af den tørre slags eller ægte roquefort vil også du.

 

Medlemspris : 65 kr.

 

Vin 6: Mas d’Alezon, Le Presbytère, 2008, AOC Faugères - rød
”Lille” Mas d’Alezon – forstået på den måde, at den prioriterede druerækkefølge er Grenache, Syrah, Mourvèdre. Mere et spørgsmål om smag og behag end om kvalitet. En smule lettere end ”storebror” med tilnavnet ”Montfalette” (se nedenfor). Under alle omstændigheder en vin i samme elegante stil som Clovallon, men dog kraftigere og med typiske Faugères-karaktertræk. De 4 hektar marker er beliggende meget højt – af hensyn til køligheden. Og hektarudbyttet er på 35-30 hektoliter. En lækker, blød og elegant vin.

Farven er mørk rød, næse dominerer med brombær og kirsebær, sorte oliven og peber.

Den har en kant af sødme, uden at være det, og saftig og god eftersmag. Vinen kan gemmes i op til 8 år fra høstår. Bør nydes ved 16-18°.

 

Nyd den til fx: stegt eller grillet lam med mandler og ingefær, tørrede rosiner og bulgur med citronsovs og courgetter, kalvespyd med tørrede tomater og bagt peberfrugt eller måske til en råmælksbrie ved måltidets afslutning.

 

Medlemspris: 65 kr.

 

Vin 7: Mas d’Alezon, MONTFALETTE 2008, AOC Faugères - rød
Masser af Mourvèdre – fulgt af Syrah og Grenache - håndselekteret i marken og dernæst i kælderen. Denne vin er blandt det mest komplekse og vellykkede afbalancerede Faugéres-vin, og placeres også altid meget højt i smagninger. Dyrkes sammen med Le Presbytere på de bare 4 hektar, kølig og højtbeliggende AOC i Faugères. Hektarudbyttet på kun 15-20 hektar! En særdeles fornem og elegant klassevin i Nordrhône-stil (à la Hermitage og Côte Rotie). Og så gør det den jo nok ikke ringere at være lagret på egetræsfade i kældrene til den gamle præstegård i Faugères by…!

 

Vinen er mørk rød, næsen dominerer med lakrids, laurbær, nelliker, kirsebær, vanilje og er meget aromatisk, og lækker med toner af friskkværnet peber. I munden har vinen en flot sødme og elegant krydderi - hvid peber, stor elegance, meget saftig med fornemt integreret træ. Vinen kan gemmes i op til 10 år fra høstår. Bør nydes ved 16-18°.

 

Nyd den til fx: oksekotelet med skalotteløg og reduceret vineddike eller lammekam med grøn peberfrugt eller en helstegt kalvefilet med korender (slags rosin) og sovs tilsmagt med Armagnac eller Cognac og hertil smørdampede spinat, små gulerødder stegt og braisseret rosenkål.

 

Medlemspris: 85 kr.                               

 
Languedoc Vinklub

Ørstedvej 15, 4622 Havdrup

Tlf. + 45 5192 8711

e-mail: info@languedocvinklub.dk

www.languedocvinklub.dk

Konto: Nordea, Reg. 2112, Konto. 5367 621925

 

Ĉ
Michael Steenfeldt,
29. aug. 2010 13.34